Kozice w Dolinie Jaworowej - lipiec 2011

Niedźwiedź brunatny


Niewątpliwie bardzo charakterystycznym przedstawicielem tatrzańskiej fauny jest niedźwiedź brunatny. Wśród turystów to zwierzę przeważnie budzi najwięcej emocji. Wszak niedźwiedzie są największymi drapieżnikami lądowymi (co prawda brunatne są mniejsze od polarnych, ale i tak robią wrażenie -> ciężar niektórych tatrzańskich osobników przekracza 350 kg). Ich niezwykłość polega na tym, iż mimo krępej budowy potrafią zachować całkiem wysoką sprawność (mogą szybko biegać (ponad 50 km/h), skakać, pływać, wspinać się na drzewa i skały). Te zwierzęta zostały dobrze przystosowane do życia w lesie. Otóż posiadają znakomity zmysł słuchu i węchu. Oprócz tego niedźwiedzie znane są z wyjątkowej siły, która między innymi pozwala im na swobodne poruszanie się w strefie kosodrzewiny. Niedźwiedzie uwielbiają bardzo długie wielokilometrowe wędrówki, stąd też można je spotkać nie tylko w lesie i wśród zarośli kosodrzewiny, lecz również nawet w strefie wysokogórskiej. Oprócz tego „króla” tatrzańskiej fauny cechuje potrzeba posiadania dużej przestrzeni do życia (areał osobniczy dla dorosłej sztuki wynosi od 30 do 200 km²). Ponadto charakterystyczne jest zapadanie w sen zimowy (od początku grudnia do końca marca, krótszy niż sen świstaka). Niedźwiedź jest gatunkiem wszystkożernym, przy czym po śnie zimowym żywi się głównie zwierzętami (potrafi nawet odebrać zdobycz wilkom), natomiast w okresie wiosennym przestawia się na pokarm roślinny. Z kolei w okresie letnim i jesiennym znaczną część diety niedźwiedzia stanowią owoce, które pozwalają na zgromadzenie niezbędnych zapasów tłuszczu na zimę.

Niedźwiadek w Dolinie Małego Szerokiego - wrzesień 2010

Na przestrzeni lat dochodziło do wielu konfliktów pomiędzy tymi wspaniałymi drapieżnikami a ludźmi. Kiedyś niedźwiedzie zabijały zwierzęta hodowlane oraz niszczyły ule i uprawy (owies). Obecnie, zachęcone zapachami jedzenia, potrafią demolować samochody pozostawione na parkingu, czy też penetrować kosze na śmieci. Jednakże wbrew powszechnej opinii tatrzańskie niedźwiedzie nie są agresywnie nastawione do człowieka. W praktyce te zwierzęta przeważnie unikają bezpośredniego kontaktu z człowiekiem (co ciekawe zauważają ludzi wielokrotnie częściej niż same są widziane), ale i tak czasem może dochodzić do niebezpiecznych sytuacji. A mianowicie niedźwiedź może agresywnie zareagować, gdy człowiek go zaatakuje lub mocno dokuczy (nie przypadkiem celem części nielicznych „ataków niedźwiedzia” byli nie turyści, lecz myśliwi/kłusownicy, drwale i inni „leśni pracownicy”), pojawi się podczas żerowania, czy też niespodziewanie zaskoczy zwierzę z bliskiej odległości. Poza tym agresywne mogą być samice, które opiekują się swoimi młodymi niedźwiadkami i boją się o ich bezpieczeństwo. Generalnie rzecz biorąc, w przypadku bliskiego spotkania z tym wspaniałym drapieżnikiem, zaleca się zachowanie spokoju i powolne oddalenie.

Tatrzański niedźwiedź zagrożony wyginięciem?

Niestety już w 2013 roku liczebność populacji tatrzańskich niedźwiedzi była szacowana na zaledwie 45 sztuk. To marna liczba i głównym winowajcą takiego stanu rzeczy wydają się być Słowacy, którzy uwielbiają strzelać do niedźwiedzi (zarówno oficjalne obławy po uzyskaniu zgody od władz Słowacji, jak i nieoficjalne polowania pod osłoną fałszywej „ochrony przyrody” w pseudo rezerwatach TANAP, gdzie myśliwi mają do dyspozycji infrastrukturę w postaci ambon w zestawie z paśnikami). Zatem jeśli się Słowacy nie opamiętają, to kiedyś niedźwiedzie w Tatrach mogą przejść do historii. 😦

Niedźwiadek w Dolinie Małego Szerokiego - wrzesień 2010

-> Podobno w 2010 roku (i nie tylko) pewna rodzinka niedźwiedzi przebywała w rejonie Doliny Kondratowej.  Udało mi się spotkać jednego z członków tej rodzinki. Mój kuzyn uwiecznił go na powyższych zdjęciach. :) Ten niedźwiadek został zaobserwowany we wrześniu 2010 roku, w odnodze Doliny Kondratowej – w Dolinie Małego Szerokiego. Natomiast niedźwiedzicy niestety nie udało się dostrzec, w końcu o tej porze roku młode miśki lubią oddalać się od matki…

-> Więcej o tatrzańskiej faunie…
-> O Tatrach

11 myśli w temacie “Niedźwiedź brunatny”

  1. „Wszak niedźwiedzie są największymi drapieżnikami lądowymi..” – dokładnie to niedźwiedzie polarne 😉 Poza tym widzę, że całkiem ciekawy cykl o tatrzańskiej faunie nam tu Pan proponuje ;> Z niecierpliwoscia czekam na jelenia i wilka 😉 No wlasnie..czy moze udalo sie na jakiejs wyprawie wieczorowa pora uslyszec przejmujace wycie tego zwierza ;> (wilka)?

    1. Tak jest, niedźwiedzie polarne zdecydowanie większe od brunatnych, zapomniałem to uściślić, także dziękuję za uwagę – wpis już poprawiony.
      Poza tym z wilkiem nie miałem jeszcze do czynienia, za to ryki jelenia nie raz słyszałem (w tym również wieczorem). 😉

  2. Hmmm czy jelenie i wilki występują w Tatrach aż tak licznie? Wolałbym coś o świstakach! A z drapieżników coś o żbikach i rysiach!!

  3. Ładny misiek 🙂 Zgodzę się, że niedźwiedzie tatrzańskie wbrew powszechnej opinii nie są agresywnie nastawione do ludzi, ale już grizzly żyjące na terenie Alaski… Różnie to bywa, mniejsze zagęszczenie ludzi może wpływa na to, że nie są z nimi na co dzień oswojone… nie to co w Tatrach, gdzie przewija się tyle turystów 😀 Popieram głosy, o kontynuowaniu wpisów z serii „fauna”… 🙂 Pozdrawiam!

  4. Bardzo fajnie opisane. W końcu nasze tatrzańskie niedźwiedzie zasługują na uwagę. Dzięki takim informacjom może coraz więcej ludzi odwiedzających Tatry będzie świadomych, że niedźwiedź to nie pluszak, że nie wolno go nawoływać, straszyć, prowokować i karmić. Niech sobie misiaczki żyją w spokoju i zdobią tatrzańskie krajobrazy.
    P.S. Cieszę się, że tutaj trafiłam. Dużo informacji, sympatycznie się czyta.
    Pozdrawiam

Odpowiedz na Gruzu Anuluj pisanie odpowiedzi

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s